Ontdek de Milieubelasting van je Laptop

Ontdek de Milieubelasting van je Laptop

Je laptop is onmisbaar in je dagelijkse leven, maar wist je dat het ook een aanzienlijke impact heeft op het klimaat? In dit artikel duiken we dieper in op de milieuaspecten van laptops, waarbij we ons richten op de CO2-voetafdruk en de milieueffecten van verschillende componenten.

De Totale Milieubelasting
Hoewel je laptop slechts een kilo weegt, is het productieproces verantwoordelijk voor maar liefst 1,2 ton (1.200kg) afval en een CO2-uitstoot van 280 kilo!

Opvallend is dat tussen 75 en 85 procent van de totale CO2-uitstoot gedurende de levensduur van de computer afkomstig is van de productiefase, niet van het gebruik ervan.

Deze onderdelen hebben de grootste milieu-impact

1. Harde Schijf
De harde schijf in je laptop heeft veruit de grootste invloed op het klimaat. Moderne SSD-geheugens, die nu veel voorkomen in draagbare computers, hebben een nog grotere impact dan de klassieke HDD-schijven. Dit komt doordat SSD-geheugens halfgeleiders bevatten, wat resulteert in een CO2-voetafdruk van 94 kilo, in vergelijking met 71 kilo voor een HDD.

2. Scherm
De productie van een computerscherm vergt extreem veel energie en veroorzaakt een gemiddelde CO2-uitstoot van 520 kilo, meer dan de productie van een hele laptop. Hoewel het ingebouwde scherm in je laptop minder impact heeft, blijft het een significante bijdrage leveren met een CO2-voetafdruk van 61 kilo.

3. Processor
De processor, ook wel het brein van de computer genoemd, heeft een grote impact op het klimaat vanwege het gebruik van halfgeleiders. De productie van een laptopprocessor draagt bij aan een CO2-voetafdruk van 50 kilo.

4. Accu
De accu, essentieel voor draagbaarheid, heeft een relatief lage CO2-voetafdruk van 8 kilo. Het regelmatig vervangen van de accu kan de levensduur van je laptop verlengen, wat positief is voor het milieu.

5. RAM-geheugen
Het RAM-geheugen, gebruikt om gegevens tijdelijk op te slaan, heeft een bescheiden CO2-voetafdruk van 5 kilo.

Hoe verlaag ik de CO2-voetafdruk van mijn laptop?
Door goed voor je laptop te zorgen en zolang mogelijk je laptop te gebruiken verklein jij de CO2-afdruk die jij veroorzaakt met het gebruik van jouw laptop. Rondt neemt dit voor jou uit handen met refurbished elektronica. Past de laptop niet meer bij jou? Dan nemen wij hem terug en zorgen wij ervoor dat de laptop in zijn geheel of in onderdelen een 3e, 4e of een 5e leven krijgt.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.